ondertiteling in een video met een schatkaart en blauwdruk van een schip

Video ondertitelen? Doen!

Ondertiteling in video’s op sociale media kan vele voordelen bieden voor zowel makers als kijkers. Een van de belangrijkste voordelen is dat ondertiteling de toegankelijkheid vergroot voor mensen met gehoorproblemen, maar ook voor mensen die zich in een omgeving bevinden waar het geluid niet goed hoorbaar is.

Maar er zijn nog meer voordelen die vaak over het hoofd worden gezien. Bijvoorbeeld, met gesloten ondertiteling (ook wel bekend als “closed captions”) kun je zoekwoorden toevoegen die je video beter vindbaar maken in zoekmachines zoals Google. Door de zoekwoorden in de ondertiteling toe te voegen, maak je de inhoud van de video gemakkelijker te vinden voor mensen die op zoek zijn naar specifieke informatie.

Daarnaast kan het toevoegen van ondertiteling de betrokkenheid van het publiek vergroten. Kijkers die de video bekijken met ondertiteling kunnen zich meer concentreren op de inhoud en de boodschap van de video, wat kan leiden tot een hogere retentie en betrokkenheid. Ook kan ondertiteling een breder publiek bereiken, omdat het de taalbarrière kan overbruggen voor kijkers die de gesproken taal niet begrijpen.

Als laatste kan ondertiteling ook helpen bij het creëren van een professionele uitstraling voor de video en de maker ervan. Het toont aan dat de maker rekening houdt met het publiek en streeft naar een hoogwaardige kijkervaring.

Er zijn dus veel voordelen aan het gebruik van ondertiteling in video’s op sociale media. Het verhoogt de toegankelijkheid, vergroot de vindbaarheid van de video in zoekmachines, vergroot de betrokkenheid van het publiek en geeft een professionele uitstraling.
Geen ondertiteling is in feite een gemiste verkoopkans.